O NAMA

Gimnastički klub Knin je prvi i jedini gimnastički klub u gradu Kninu. Cilj je svakom djetetu približiti gimnastiku te izgraditi zdrave temelje za cjeloživotno bavljenje sportom. Gimnastika je bazični sport i kao takav je izvrsna baza i za daljnje bavljenje drugim sportovima. Kroz program rada djeca se upoznaju sa različitim gimnastičkim elementima te na taj način razvijaju propriocepciju, stabilnost, mobilnost ravnotežu, snagu i koordinaciju.

Zašto gimnastika?

GImnastika je bazični sport koji pozitivno utječe na socijalne vještine i povećava pokretljivost tijela, gipkost pokreta, izoštravaju se refleksi i usklađuje koordinacija. Istovremeno dijete poboljšava svoje držanje, ali i ojačava strukturu kostiju što je izuzetno važno obzirom da sjedilački način života danas

O gimnastici


Jedan od najpopularnijih sportova u olimpijskom programu, gimnastika je također i jedan od najzahtijevnijih sportova. Prakticira se širom svijeta, i zahtijeva jedinstvenu kombinaciju snage, fleksibilnosti, izdržljivost, hrabrosti i umjetničkog dara.

Gimnastika je jedan od najstarijih olimpijskih sportova, i u početku je prakticirana na starim Olimpijskim Igrama, kada su natjecatelji izvodili raznolike vježbe koji bi se mogli nazvati “gimnastičkim”. One su uključivale hrvanje i preskakanje bikova, u skladu sa slikama koje su se mogle naći na starim glinenim posudama. Ustvari, ime “gimnastika” dolazi iz stare grčke riječi “gumnos” što u doslovnom prijevodu znači “nag”. Iz ovog razloga, žene su bile isključene iz Olimpijskih Igara toga doba, ne samo kao natjecateljice, nego kao i gledateljice.

U današnje vrijeme, sportska gimnastika je i dalje uživa veliku popularnost, posebice tijekom olimpijske sezone. Ona je “Kraljica” među FIG natjecateljskim disciplinama, uz ritmičku gimnastiku, trampolin, aerobik gimnastiku i akrobatsku gimnastiku. Pod upravom je dva Tehnička vijeća (za muškarce i za žene). Svake godine, vodeći svjetski gimnastičari se sastaju na Svjetskim prvenstvima u organizaciji FIG-a. Finale Svjetskog Kupa odvija se svake godine.